اسیدشویی چیلر چیست؟ مراحل اسید شویی چیلر چیست؟

اسید شویی چیلر

در این مقاله به تعریف اسید شویی و نحوه اسید شویی چیلر ها می پردازم. طی سالیان اخیر و در پروژه های مختلف متوجه شده ام که پروژه های ساختمانی ای  که از تیم های متخصص تعمیرات و نگهداری سیستم تهویه مطبوع استفاده نکرده اند با مشکلات مختلفی در انواع سیستم ها و تجهیزات مواجه شده اند.

در پروژه های ساختمانی که در آنها از چیلر های آب خنک استفاده می شود بنا به نیاز به خنک سازی کندانسور چیلر که با استفاده از برج خنک کننده صورت می پذیرد احتمال گرفتگی کندانسور بالاتر است.چراکه برج های خنک کننده آب جبرانی بالایی را مصرف می کنند و در مواقعی این آب بدون سختی گیری وارد مدار می شود و در نهایت باعث گرفتگی و جمع شدن رسوب در کندانسور چیلر می گردد که تیم متخصص تعمیرات و نگه داری پس از بررسی دقیق تشخیص به شستشوی چیلر به وسیله ی مواد شیمیایی – که در اصطلاح بدان Chemical Cleaning  و در ادبیات رایج تهویه مطبوع بدان اسید شویی گویند – می دهد.

در مواردی که آب مدار سرمایش که مداری بسته است به وسیله ی آب سختی گیری شده و استاندارد پر نشده باشد یا سیستم به درستی و قبل از انجام کار فلاش نشده باشد نیاز به اسید شویی واپراتور چیلر نیز مشاهده شده است. توجه داشته باشیم هنگامی که رسوبات مختلف در مبدل حرارتی جمع می گردد باعث می شود که سطح انتقال حرارت کاهش یابد و در نتیجه این مبدل حرارتی بازده و کارایی پایین تری داشته باشد. در انواع چیلر های جذبی، چیلر های سانتریفیوژ، چیلر های تراکمی آب خنک یا هوا خنک، مینی چیلر و یا حتی فن کویل و هوارسان از مبدل های حرارتی استفاده می گردد.

انواع اسید شویی چیلر

اسید شویی قبل از راه اندازی اولیه دستگاه

اسید شویی جهت تعمیرات و نگهداری و برطرف کردن عیوب دستگاه

اسید شویی قبل از راه اندازی اولیه دستگاه

قبل از راه اندازی اولیه سیستم می توان مدار سیستم را اسید شویی کرد. در مواقعی می توان روغن، گریس، تراشه های فلزات، پوسیدگی یا زنگ زدگی را در مدار سرمایش یا گرمایش مشاهده نمود و بهتر است جهت جلوگیری از آسیب رسیدن به مبدل های دستگاه و شیر های کنترلی مدار از راه حل اسید شویی قبل از راه اندازی اولیه دستگاه استفاده نمود.

روش دیگری که مورد استفاده قرار می گیرد تمیز کردن مکانیکی مبدل هاست که در مطالب آینده بیشتر به آن خواهم پرداخت.

اسید شویی چیلر ( جهت تعمیرات و نگهداری و برطرف کردن عیوب دستگاه )

اسید شویی چیلر

این نوع اسید شویی چیلر را Remedial Cleaning  گویند که می تواند جهت از بین بردن رسوبات، خوردگی و زنگ زدگی یا زیست توده های میکروبیولوژیکی به کار گرفته شود. برای انجام کار از مواد تمیزکننده – که شامل اسید، مواد خنثی کننده و مواد تخصصی تمیزکاری است –  استفاده می شود.

ایمنی و محیط زیست در اسید شویی چیلر

لازم به ذکر است که این امر باید توسط متخصص با تجربه و مجرب صورت گیرد، کار با اسید علاوه بر نیاز به رعایت الزامات ایمنی از جمله تجهیزات مناسب به تهویه مکانیکی فضا نیز احتیاج دارد. و در انتها باد تمهیداتی در نظر گرفته شود که اسید خروجی حتی المقدور وارد سفره های زیر زمینی آب نگردد. این امر در کشور ایران رعایت نمی شود ولی اشاره و گوشزد آن مسئولیتی است که بر دوش همه ی ما سنگینی می کند و بدانیم آینده و استاندارد های مهندسی با تصمیمات زمان حال حاضر ساخته می شود.

انتخاب اسید جهت شستشوی چیلر

جهت اسید شویی می توان از محلول های اسید هیدروکلریک و اسید سولفامیک استفاده کرد که در ادامه به توضیحات و تشریح اسید هیدروکلریک می پردازم.

اسید هیدروکلریک ۵ تا ۲۰ درصد برای از بین بردن اکسید آهن، رسوب کلسیم، رسوب کربنات، فسفات، سیلیکات و سولفات مناسب است. در زیر با مثالی از انجمن تست و مواد آمریکا ASTM روش صحیح درست کردن محلول ۱۰ درصد را شرح می دهم. باید مواد زیر را تهیه و مخلوط کنید. در نسخه ی آمریکایی این توضیحات جهت تهیه ۱۰۰۰ گالن محلول نوشته شده است که واحد ها را به لیتر تبدیل کرده ام.

۱۰۷۹ لیتر اسید هیدروکلریک ۳۶ درصد

۲۲۷۱ لیتر آب

بازدار (Inhibitor)  به مقدار لازم – MIL-I-17433

در یک مخزن جداگانه ۳۹ کیلوگرم بازدارنده ی خوردگی فلز مس اضافه شود. می توان از دی اتیل تیوریا استفاده نمود.

۵۵ کیلوگرم بیفلوئورید و ۳.۷۹ لیتر ماده مرطوب کننده MIL-D-16791 بدان اضافه کنید.

در نهایت هر دو مخزن را با هم مخلوط کنید تا ۳۷۸۵ لیتر یا ۱۰۰۰ گالن محلول به دست آید.

نحوه اسید شویی چیلر

  • شیر های ورودی و خروجی چیلر را ببندید و دستگاه را ایزوله کنید.
  • بال ولو یا شیر توپی را در پایین ترین نقطه ی چیلر نصب کنید. با بستن این شیر می توانید از برگشت جریان جلوگیری کنید.
  • اتصالات هوزینگ چرخش مدار را وصل کنید. در حال حاضر از پایین چیلر پمپ می کنید و سیال از بالای چیلر سیرکوله می شود.
  • هوزینگ باید در بالاترین قسمت چیلر نصب گردد اگر خروجی از لوله های مبدل پایین تر است، هوزینگ را بالاتر نصب کنید.
  • چیلر را با آب پر کنید و تست هیدرواستاتیک را انجام دهید. با این عمل مطمئن می شویم که مدار بدرستی و بدون نشتی کار می کند.
  • با خروج رسوبات به آب بیشتری احتیاج پیدا می کنید و باید به مدار اضافه کنید.
  • در هنگام عملیات باید شیر های ورودی و خروجی چیلر را چک کنید که کاملا بسته مانده باشند.
  • اسید را به مدار اضافه کنید. و در اساس جداول مربوطه به آن زمان بدهید تا رسوبات را حل کند.
  • در طی روند کنترل PH مدار بسیار مهم است.
  • پمپ را خاموش اتصالات را جدا و درین را وصل کنید و سیستم را فلاش کنید.
  • آب را به مدار اضافه کنید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه سیرکولاسیون را ادامه دهید.
  • پمپ را خاموش و اتصالات آنرا جداکنید و چیلر را به مدار اصلی برگردانید و شیر ها را وصل کنید.

پس از انتشار متن مهندس چراخ که متخصص تعمبرات و نگهداری انواع چیلر هستند دو نکته ی کاربردی را اضافه کردند:

در حین  اسید شویی چیلرهای جذبی حتما ازت تزریق و خلا دستگاه شکسته شود. این عملیات به این علت انجام می شود که  اگر تیوب ها در اثر خوردگی های ایجاد شده دچار نشتی باشند، اسید وارد لیتیوم بروماید نشود. و مورد دیگر اینکه باید قبل از آبگیری و راه اندازی چیلر از مواد خنثی کننده استفاده شود تا اثرات اسید بطور کامل از بین رود.

در صورت نیاز به انجام تعمیرات تخصصی و اسید شویی انواع چیلر ها تماس حاصل فرمایید.

۳ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *