تهویه مطبوع چیست؟ انواع سیستم های تهویه مطبوع کدامند؟

تهویه مطبوع

در تهویه مطبوع با استفاده از تجهیزات مختلف می توانیم کیفیت هوا، دما، رطوبت و فشار طرح داخل را به شرایط استاندارد یا مورد نظر برسانیم. مهندس مکانیک سیالات یا مهندس تاسیسات و تهویه مطبوع  با استفاده از استاندارد های مرجع از جمله ASHRAE و همچنین علم ترمودینامیک، اصول مکانیک سیالات و قوانین انتقال حرارت به طراحی و انتخاب سیستم های مورد نیاز می پردازد. در خارج از ایران از کلمه ی HVAC یا CHVAC به معنی سرمایش، گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع نیز استفاده می کنند.

Cooling

Heating

Ventilation

Air conditioning

در ایران سازمان نظام مهندسی به تدوین  مباحث چهاردهم و شانزدهم  جهت استفاده ی مهندسن طراح پرداخته است که مهندسین در کنار کتاب ASHRAE  و نرم افزار های محاسبه ی بارهای حرارتی و برودتی از جمله  نرم افزار آنالیز ساعتی کریر Carrier HAPو دیگر مراجع معتبر جهت طراحی و اجرای سیستم های تهویه مطبوع استفاده کنند.

انواع سیستم های تهویه مطبوع

  • مرکزی یا یکپارچه
  • مستقل
  • ترکیبی

سیستم یکپارچه

به سیستمی می گویند که در آن یک موتورخانه ی مرکزی که می تواند قسمتی از آن به روی بام و قسمتی دیگر در زیر زمین باشد به تولید برودت و حرارت یا هوای مطبوع می پردازد و در فضاهای مختلف حجم کنترل توزیع می کند. تجهیزاتی از جمله چیلر ، هوارسان و فن کویل و سیستم های VRF و همچنین بویلر های گرمایشی در دسته بندی سیستم های مرکزی قرار می گیرند. اولین نکته در این سیستم ها محاسبه ی شارژ واحدها و تقسیم هزینه بهای انرژی مصرفی و هزینه های نگهداری در بین بهره بردارها است.

سیستم مستقل

هر واحد به صورت جداگانه دارای سیستم تهویه مطبوع خود است و در نتیجه بهای انرژی، تعمیرات نگهداری و راه اندازی اول هر فصل بر عهده ی هر واحد است. محبوب ترین سیستم مستقل کولر آبی یا اسپلیت دیواری به همراه پکیج دیواری مستقل و رادیاتور است.

ترکیبی

در برخی موارد از سیستم ترکیبی نیز می توان استفاده کرد بدین صورت که موتورخانه ی گرمایشی مرکزی به همراه رادیاتورها / کویل های آب گرم برای گرمایش، و سیستم اسپلیت دیواری یا داکت اسپلیت یا کولر آبی جهت سرمایش طراحی و اجرا گردد.

مصرف انرژی در سیستم های تهویه مطبوع

  • برق
  • گاز
  • ترکیبی

بحث نوع مصرف انرژی از دو دیدگاه خرد و کلان قابل بررسی است. دیدگاه خرد براحتی قابل تشخیص است چراکه قبوض برق یا گاز یا آب مصرفی به بهره بردار تحویل می گردد. دیدگاه کلان کمی پیچیده تر است و نیازمند بررسی دقیق زیر ساختهای کشور ایران است. اینکه چند درصد از نیروگاهها جهت تولید برق از آب یا دیگر انرژی ها استفاده می کنند و اتلاف شبکه های توزیع به چه میزان است که در این مقاله نمی گنجد و در فرصت های آتی به بررسی آن می پردازم.

سیستم تمام برق

می توان از چیلر های تراکمی، اسپلیت کانالی با فن آوری هیت پمپ، وی آر اف VRFنام برد. در این سیستم ها و در هنگام برآورد های قیمتی باید نیاز پروژه به زیرساخت های برق را در نظر گرفت و استعلام های مربوطه را از اداره برق منطقه دریافت کرد. در برخی مناطق هزینه ی تامین پست برق بسیار بالاست و در مواقعی شبکه ظرفیت کمتری دارد یا نیاز به اختصاص فضا جهت پست برق است که همگی باید در محاسبات بودجه ای در نظر گرفته شوند.

سیستم ترکیبی

در سیستم ترکیبی از  گاز و برق و تجهیزاتی همانند چیلرهای جذبی و جی اچ پی GHP یا پمپ حرارتی گازی استفاده می شود. در هنگام انتخاب تجهیزات ، ارزش حرارتی گاز محل پروژه را در نظر بگیرید و با ادارات گاز و برق مکاتبه داشته باشید.

مصرف آب

طی سالیان اخیر بحران کم آبی در کشور ایران رو به افزایش است و به موازات رشد شبکه های اجتماعی ، آگاهی از این بحران نیز در بین اقشار مختلف جامعه ایران افزایش داشته است. البته باید گفت که بحران کم آبی در کشور ایران قدمتی بیش از ۲۰۰۰ سال دارد و این فلات همیشه در جنگ با خشکسالی بوده است. در دو سال اخیر با توجه به حجم بارندگی ها و پدیده ی ترسالی به میزانی قابل توجه و موقت سفره های زیر زمینی احیا شده است ولی اگر در تصمیمات کلان تدابیری اندیشیده نشود ورود به بحران خشکسالی سالهای اخیر امری غیر قابل اجتناب است. مصرف آب در سیستم تهویه مطبوع مربوط به خنکسازی کندانسور می شود. دستگاه و تجهیزی که بیشترین مصرف آب را دارد برج خنک کننده است که در حدود ۲ درصد آب درگردش مدار مصرف آب دارد.

مسئله:

در پروژه ای که ۳۰۰۰۰ متر مربع مساحت مفید دارد می خواهیم از سیستم چیلر های جذبی جهت سرمایش استفاده کنیم، مصرف حدودی آب چند لیتر در روز است؟

با محاسبات سر انگشتی با تقسیم مساحت مفید بر عدد ۳۰ می توانیم بار برودتی را به تن تبرید بدست آوریم:

بار برودتی پروژه = ۱۰۰۰ تن تبرید

آب در گردش مدار کندانسور به صورت تقریبی و سر انگشتی در چیلر های جذبی یک متر مکعب بر ساعت به ازای هر تن تبرید است که ظرفیت ۱۰۰۰ متر مکعب بر ساعت عدد قابل قبولی است ولی در عمل برج خنک کننده ها باید با ظرفیت بالا تری و طبق جداول انتخاب شوند که به صورت تخمینی ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت آن بالاتر می رود و عدد ۱۳۰۰ متر مکعب بر ساعت را برای این تجهیزات خواهیم داشت که آب جبرانی مدار بین یک تا دو درصد از دبی کل خواهد بود. به عبارتی ۲۶ متر مکعب بر ساعت آب جبرانی نیاز است. ۲۶ هزار لیتر در هر ساعت در این پروژه آب مصرف می شود تا فرایند سرمایش صورت پذیرد.

انواع سیستم تهویه مطبوع

شاخص خنک سازی

  • آب خنک همانند چیلرهای جذبی یا تراکمی آب خنک که نیاز به برج خنک کننده دارند.
  • سیستم هواخنک مانند چیلر تراکمی هوا خنک، اسپلیت، اسپلیت کانالی، وی آر اف VRF و جی اچ پی GHP یا پمپ حرارتی گازی که با فن کندانسور به خنکسازی می پردازند.

کندانسور هواخنک یا آب خنک؟

این انتخاب به عوامل مختلفی بستگی دارد. زیر ساختهای پروژه ساختمانی و چگونگی تامین آب، برق و گاز نقش بسزایی دارد. عامل بسیار مهم محدوده ی جغرافیایی و رطوبت نسبی است. همانطور که می دانید سرمایش تبخیری ( همان فرایندی که در برج های خنک کننده اتفاق می افتد) در رطوبت نسبی ها بالا به مشکل بر می خورد و کارایی ندارد به همان علت است که در خط جنوب و شمال کشور که رطوبت نسبی بالایی دارد از سیستم های هواخنک به جای آب خنک استفاده می کنند چراکه امکان عملکرد صحیح و مناسب برج خنک کننده وجود ندارد.

شاخص  سیال انتقال حرارت

  • سیستم تمام آب

در این سیستم سیال انتقال حرارت آب است و چیلر یا بویلر و دیگ آنرا تولید و پمپ های سرکولاتور به واحد های توزیع هدایت می کنند. اجزا و تجهیزات اصلی این سیستم ها چیلر، فن کویل، دیگ یا بویلر، هوارسان و پمپ های سیرکولاتور هستند.

  • سیستم با مایع مبرد

در این سیستم مبرد در  قسمت اواپراتور هوا را  سرد می کنند و سیال هوا دما، رطوبت، کیفیت و در برخی مواقع فشار طرح داخل را تنظیم می کند. تجهیزات اصلی این سیستم ها وی آر اف، اسپلیت کانالی و اسپلیت دیواری هستند.

شاخص نوع انتقال سیال انتقال حرارت

لوله

لوله های گالوانیزه یا چند لایه آب را در سیستم های تمام آب منتقل می کنند و لوله های مسی مبرد سیستم مایع مبردی یا DX را منتقل می کنند.

کانال

کانال یا داکت ها هوای مطبوع تولیدی را از  ایرواشر، هوارسان یا کولر آبی به فضاهای مورد نظر انتقال می دهند.

تجهیزات تهویه مطبوع

چیلر

چیلر مولد برودت است. این دستگاه بر اساس قوانین و اصول ترمودینامیکی به تولید برودت می پردازد. به طور خلاصه، در هر سیکل تبریدی، مهمترین فرآیند در نتیجه ی کاهش فشار در اواپراتور رخ می دهد. این کاهش فشار درون اواپراتور باعث می شود که مایع مبرد در دمای پایین تر از دمای جوش خود، شروع به جوشیدن نماید و از آنجا که برای به جوش آمدن نیاز به انرژی دارد، گرمای سیال انتقال حرارت را به خود جذب می کند و به چرخه ی خود ادامه می دهد. سیال انتقال حرارت از دستگاه خارج می شود و به فضاهای فضاهای تهویه شده انتقال داده می شود ( توسط لوله ها و پمپ های آب سیرکولاتور)  و در آنجا وارد دستگاههای توزیع برودت ( فن کویل و … ) می گردد و سیستم های کنترلی و ترموستات فن کویل، دمای طرح داخل را کنترل می کنند.

چیلر

چیلر تراکمی را بهتر بشناسید!

چیلر جذبی

عملکرد چیلر جذبی به این شکل است که در اواپراتور کم فشار و در دماهای پایین، مبرد که همان آب مقطر است شروع به جوشیدن می کند. برای این عملیات نیاز به حرارت دارد که این حرارت را از آب ۱۲ درجه ی سانتیگراد ورودی از فن کویل ها و هوارسانها جذب می کند و آن آب خنک می شود و به مدار سرمایش باز می گردد. حال این بخار تولید شده در پوسته ی زیرین اواپراتور باید توسط ابزوربر جذب گردد. مخلوط لیتیوم بروماید و آب مقطر وارد ژنراتور می شود و در آنجا پس از اعمال حرارت، آب مقطر به بخار تبدیل می شود و لیتیوم بروماید غلیظ از آن جدا می شود. بخار آب وارد کندانسور می شود و در آنجا با آب برج خنک کننده انتقال حرارت می دهد و تبدیل به سیال آب می شود. سیال آب وارد اواپراتور می شود تا چرخه ادامه یابد. از طرفی نیز لیتیوم بروماید خروجی از ژنراتور وارد ابزوربر می شود.

چیلر جذبی

چیلر جذبی چیست؟

چیلر تراکمی

چیلر تراکمی‌ تجهیزی است که بر مبنای سیکل تبرید و قوانین ترمودینامیکی و با استفاده از مایع مبرد به خنک سازی سیال انتقال حرارت  می پردازد. انرژی مصرفی این چیلر فقط برق است و در اکثر مواقع نیازمند تامین برق سه فاز جهت عملکرد این نوع چیلر می باشیم. در حال حاضر در بازار ایران بیشتر چیلر های تراکمی ساخت کشور های ایتالیا و چین محبوبیت دارند و تولید کنندگان داخلی نیز طی چند سال اخیر رشد بسیاری داشته اند. علی رغم اینکه مخترع چیلر یک شرکت آمریکایی، طی سالیان گذشته شاهد حضور برندهای آمریکایی در بازار ایران نبوده ایم.

چیلر تراکمی هواخنک

مینی چیلر

مینی چیلر همان چیلر کوچک ساخته شده برای ظرفیت های زیر ۱۵ تن تبرید معادل ۵۲.۸ کیلووات سرمایشی است. در پروژه هایی که بار برودتی پایین است و امکان تامین برق / گاز مورد نیاز وجود دارد می توان از مینی چیلر ها استفاده کرد. در برخی از موارد در مواقعی که سیستم مستقل بر سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی ترجیح داده می شود نیز از این دستگاه استفاده می کنند. با توجه به هزینه ی اولیه ی بالای خرید دستگاه، بازار هدف این سیستم پروژه های پریمیوم و فوق العاده گران قیمت است. در خارج از ایران، این سیستم ها را با نام پکیج های مایع Liquid Packages می شناسند.

مینی چیلر

چیلر سانتریفیوژ توربوکور

چیلر سانتریفیوژ توربوکور نسل جدیدی است که در کمپرسور آنها از یاتاقانهای مغناطیسی و پروانه ی دو مرحله ای استفاده شده است. در این نوع کمپرسور ها به دلیل عدم وجود قطعه درگیر نیازی به اختلاط روغن با مبرد به منظور روانسازی و خنک کاری وجود ندارد و لذا این نوع کمپرسور ها از نوع بدون روغن می باشند. مشخصات فنی ذکر شده منجر به وزن بسیار پایین، لرزش، صدای بسیار کم و طول عمر بالای دستگاه های فوق می شوند. این دستگاه می تواند همانند چیلر های جذبی آب خنک باشد. و بسیار جالب است که بدانیم چیلر سانتریفیوژ توربوکور هواخنک نیز به صورت گسترده تولید و استفاده شده است.

چیلر سانتریفیوژ توربوکر

بویلر یا دیگ فولادی

بویلر یا دیگ فولادی (دیگ بخار) محفظه ای است که لوله هایی درون آن تعبیه شده است که با شعله ی آتش خروجی از مشعل آب در جریان را به صورت غیر مستقیم گرم، جوش یا داغ یا تبدیل به بخار می کند. بویلر ها می توانند یک یا چند پاس باشند که در شکل زیر تفاوت آنها را نمایش داده ام.

در دیگ های چدنی نیز که معمولا در ظرفیت های پایین تری ساخته می شوند و کمتر قابلیت تولید بخار آب و فشار کاری پایین تری دارند از پره های چدنی استفاده می شود.

بویلر ها آب گرم مورد نیاز تهویه مطبوع ساختمان را تولید می کنند و این آبگرم به واسطه ی پمپ های سیرکولاتور به رادیاتور ها، فن کویل ها، کویل گرمایش داکت اسپلیت یا هوارسان توزیع می گردد. توجه داشته باشید  دبی آبگرم مورد نیاز در گرمایش به مراتب کمتر از سرمایش است پس می توان در فصل سرد سال تعدادی از پمپها را از مدار خارج کرد و این مهم باید در طراحی سیستم های تمام آب مد نظر قرار گیرد.

بویلر دیگ فولادی

پکیج گرمایشی

با اقبال عمومی به سیستم های مستقل تهویه مطبوع نیاز تولید آبگرم برای سرمایش و مصرف بیش از گذشته به چشم آمد و پکیج های خانگی که توان تولید آبگرم مورد نیاز یک واحد را دارند تولید و عرضه شد.

انواع پکیج گرمایشی

  • دیواری
  • زمینی

می توان پکیج ها را به دودکش دار و فن دار نیز تقسیم بندی کرد. پکیج ها دارای مبدل های صفحه ای جهت تولید آبگرم مصرفی و گرمایش به همراه مشعل، ترموستات و تجهیزات کنترلی و هوا گیری هستند. در ظرفیت های بالاتر مخزن ذخیره ی آبگرم می تواند به بالا بردن سطح آسایش بهره بردار کمک شایانی کند.

پکیج گرمایشی

پکیج های گرمایشی می توانند از نوع چگالشی باشند در این مدلها بهینه سازی مصرف انرژی بسیار بالاست تا حدی که دود خروجی حرارت پایینی دارد، هنگامی که درجه حرارت دود به پایین تر از نقطه ی شبنم آن افت کند، کندانس می شود و تولید مایع اسیدی می کند. در نتیجه لازم از در پکیج های چگالشی از مواد ضد اسید و فولاد ضد زنگ استفاده شود که هزینه ی اولیه آنرا افزایش می دهد.

دیگ چگالشی

 

سیستم VRF

سیستم VRF به زبان ساده همان سیستم مرکزی اسپلیت و داکتد اسپلیت است که یونیت های بیرونی تجمیع شده اند و در ظرفیت های بالاتر نسبت به دستگاههای مستقل طراحی و ساخته شده اند. اتصال بین یونیت بیرونی و یونیت داخلی با لوله های مسی امکان پذیر است و با توجه به توان بالای دستگاهها محدودیت کمتری را در طول افقی و عمودی لوله های مسی نسبت به سیستم مستقل وجود دارد. این سستم ها نسبت به کل سیستم های تهویه مطبوع گران تر هستند و هزینه های اجرایی بالایی دارند. نکته ی مهمی که در انتخاب و سایزینگ این سیستم ها باید مد نظر قرار داد این است که شرکت های تامین کننده ی این سیستم ها ، ظرفیت هایی که در کاتالوگ ارائه داده اند بر اساس دمای بیرونی زمستان ۷ درجه ی سانتیگراد بالای صفر است و در صورتی که بخواهیم سرمایش و گرمایش را فقط با این تجهیز انجام دهیم باید ظرفیت دستگاهها را بالاتر در نظر بگیریم که در سرمای زمستان به مشکل بر نخوریم. این مسئله باعث افزایش هزینه اولیه ی خرید و اجرا می شود. در صورتی هم که بخواهیم از سیستم گرمایش مرکزی استفاده کنیم باید کویل های آبگرم در جلوی دستگاههای داخلی نصب شوند که در نتیجه باید کل یونیت های داخلی توی کار نصب شوند که این مسئله از نظر معماری در اکثر پروژه های اداری و تجاری با سختی هایی همراه است و ترجیح بر این است که بتوان از انعطاف بالاتری برخوردار بود. در سالیان اخیر واردات، فروش و خدمات پس از فروش این سستم ها در کشور ایران با مشکلات گوناگونی مواجه شده است که اقبال بازار و جامعه ی مهندسی – به این تجهیز –  روز به روز در حال کاهش است.

وی.آر.اف – VRF

اسپلیت دیواری کولر گازی

کولرهای گازی انواع گوناگونی دارند از جمله سرد، سرد و گرم ، اینورتر و معمولی و در ظرفیت های ۹۰۰۰ ، ۱۲۰۰۰، ۱۸۰۰۰، ۲۴۰۰۰، ۳۰۰۰۰، ۳۶۰۰۰، ۴۲۰۰۰، ۴۸۰۰۰، ۵۰۰۰۰، ۶۰۰۰۰ بی تی یو بر ساعت ارائه می شوند. از نظر ظاهر و ظرفیت به دو نوع دیواری و ایستاده تقسیم بندی می شوند.

اجزای کولرهای گازی

  • کندانسور
  • کمپرسور
  • اواپراتور
  • شیر انبساط یا لوله موئین

 کولرهای گازی یا اسپلیت همان دستگاه‌ تهویه مطبوع    هستند که از سیکل تبرید پیروی می‌کنند. می دانیم که گرما به خودی خود از محیطی که دمای بالاتری دارد به محیطی با دمای پایین‌تر انتقال داده  می‌شود ولی بر عکس این عمل نیاز به صرف انرژی است که سیکل تبرید با جذب گرما در اواپراتور و دفع گرما در کندانسور این کار را انجام می‌دهد. سیکل تبرید کولرهای گازی همان سیکلی است که در چیلر های تراکمی اتفاق می افتد.

اسپلیت - کولر گازی

داکت اسپلیت

داکت اسپلیت یا اسپلیت یونیت کانالی به طور گسترده ای در جهان استفاده می شود. در واقع داکت اسپلیت همان کولر گازی است که ظرفیت یک و نیم تن تبرید به بالا دارد و یونیت داخلی آن شبیه فن کویل است با این تفاوت که کویل DX آن با لوله های مسی به یونیت خارجی متصل می شوند. محل نصب  یونیت داخلی در سقف کاذب است و به وسیله ی کانالهای توزیع هوا و دریچه های مختلف هوای سرد و مطبوع را به فضاهای می رساند. در کشور ایران با توجه به هزینه بهای پایین تر گاز طبیعی، در مقابل یونیت داخلی دستگاه داکت اسپلیت یک کویل گرمایشی نصب می کنند که می تواند به موتورخانه ی مرکزی یا پکیج گرمایشی متصل گردد. در فصل سرد سال، با استفاده از آبگرم در جریان کویل ها و فن های یونیت داخلی که مصرف برق کمتری دارند گرمایش مطبوعی تامین می شود.

اسپلیت کانالی

داکت اسپلیت چیست؟

فن کویل

فن کویل از تجهیزات توزیع برودت و حرارت است که به همراه شیر های کنترل و ترموستات به عملکرد بهینه می رسد. یک جعبه را در نظر بگیرید که داخل آن کویل نصب شده است و کویل ها دو یا چهار ورودی و خروجی دارند که به سیستم لوله کشی ساختمان وصل شوند. در پشت کویل فن هایی تعبه شده است که هوا را بمکد و از روی کویل عبور دهد. این تجهیز در درسته ی ترمینال یونیت قرار دارد و فن کویل نامیده می شود.

انواع فن کویل

علاوه بر نوع اتصال لوله که می تواند فن کویل ها را به دو لوله ای و چهار لوله ای تقسیم بندی کند و همچنین نوع نصب آنها که می تواند به روی دیوار، زمین، سقف، داخل سقف و کانال باشد محبوب ترین دسته بندی فن کویل در بازار تاسیسات به شرح زیر است:

سقفی تو کار

کانالی

کاستی چهارطرفه

کاستی یک طرفه

دیواری

زمینی

سقفی روکار

فن کویل

ترموستات فن کویل

ترموستات فن کویل دستگاهی است که دمای یک حجم کنترل را حس می کند و فرمانهایی جهت حفظ دما در شرایط مورد نظر یا نقطه تنظیم (Set Point) به فن کویل صادر می کند. ترموستات ها در تمام سیستم هایی  که با سرمایش یا گرمایش، دمای محیط را به شرایط طرح می رسانند کاربرد دارند. فرمان های صادر شده از ترموستات می تواند به صورت دو وضعیتی On / Off یا تدریجی باشد. با ترموستات می توان ساده ترین نوع کنترل سیستم تهویه مطبوع را به دست اورد.

کنترل فن کویل با ترموستات

شیر های کنترل

شیر کنترل دبی سیال مایع یا گاز را در یک سیستم تنظیم می کند. شیر با تغییر مقاومت خود در مقابل سیلان سیستم که بدان استروک یا ضربه می گویند به تنظیم سیال می پردازد. شیر با تغییر وضیعت باز و بسته شدن و ایجاد افت فشار می تواند دبی سیال را کاهش دهد. همچنین می توان به شیرPICV که شیر کنترل دو راهه و بالانسینگ است اشاره کرد.

شیر برقی

هواساز

هواساز دستگاهی است که در تهیه مطبوع انواع محیط ها و ساختمان ها برای کنترل و تنظیم دما، رطوبت و کیفیت هوا  به کار می رود. به عبارتی این دستگاه توان ایجاد هوای مورد نظر برای انواع محیط های مختلف را در کیفیت، میزان رطوبت و درجه حرارت مطلوب دارد. دستگاه را می توان یکی از اجزای اصلی سیستم تهویه مطبوع دانست. زیرا این دستگاه در ترکیب با سایر دستگاه ها مانند بویلر، چیلر و… به کار می رود. یکی از قابلیت های ویژه این دستگاه  مهم از سیستم تهویه مطبوع، فیلتراسیون و افزایش کیفیت هوا است. این کار در دستگاه فوق به کمک چندین بستر فیلتر مختلف تعبیه شده صورت می گیرد. این دستگاه مانند فن کویل جز واحد توزیع به حساب می آید.

هواساز

راهنمای خرید سیستم تهویه مطبوع

به طور حتم توصیه می شود از افراد خبره و با تجربه مشاوره بگیرید ولی موارد بسیار مهمی وجود دارد که طی سالیان اخیر در پروژه های ساختمانی مختلف با آنها برخورد داشته ام. بسیاری از شرکتها بدون داشتن زیر ساخت یا سابقه ی کاری وعده و وعید های فراوانی می دهند و تمام پی گیری ها تا قبل از فروش و دریافت مبلغ قرارداد است. سابقه ی شرکت ها را بررسی کنید، هیچ ایرادی ندارد که لیست مشتریان شرکتها را به طور کامل بررسی کنید و مشتریانی را از بین آنها انتخاب نمایید و به صورت حضوری یا تلفنی میزان رضایت آنها را جویا شوید. تمام موارد و قولهایی که به صورت شفاهی در حین فروش به شما اعلام شده است را یادداشت کنید و به صورت مکتوب در قرارداد فی مابین ذکر کنید. در صورتی که شرکت ادعای ارائه بیست سال خدمات پس از فروش را داشت، ادعای آنها را بررسی کنید، از آنها بخواهید قرارداد تعمیرات و نگهداری سالیان اخیر خود را ارائه دهید.

از مراجع معتبر و وب سایت های دولتی اسامی اعضای هیئت مدیره شرکت ها را بررسی کنید و مطمئن شوید که با صاحبین قانونی حق امضا قرارداد انعقاد می کنید. مرجع و محل حل اختلاف را در شهر خود ذکر کنید و درخواست فاکتور رسمی بدهید. شماری از کارفرمایان و پیمانکاران با هدف پایین آوردن قیمت خرید و پرداخت نکردن مالیات و مالیات ارزش افزوده، فاکتور رسمی دریافت نمی کنند که در صورت بروز مشکل مدرک اصلی داد و ستد را در اختیار نخواهید داشت. در قرارداد های طولانی مدت چند ماهه جرائم تاخیر در نظر بگیرید ولی این جریمه ی تاخیر باید  دو طرفه باشد، همانطور که فروشنده در صورت تاخیر باید جریمه بدهد، خریدار نیز در صورت عدم تسویه حساب باید متحمل جریمه شود ولی از آنجا که خرید این سیستمها نیاز مند تعامل با تامین کننده و سازنده است و شرایطی که این سالها شاهد آن هستیم شرایطی است که کسب و کار را بسیار دشوار کرده است، ثبت سفارش خارجی، تخصیص ارز و تعامل با شرکت های اروپایی بسیار دشوار است. همچنین تامین قطعات نیز روز به روز سخت تر می شود، توصیه می شود با تعامل و همکاری و با هدف تامین نیاز پروژه و ساکنین آن به مسائل نگاه کنید.

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *