می خوای زندگیت بهتر شه؟ نه گفتن را یاد بگیر!

نه گفتن را یاد بگیر

پیشگفتار

شبکه های اجتماعی می توانند فرصتی برای یاد گیری مطالب جدید باشند. امروز مطلبی در مورد ” نه گفتن را یاد بگیر ” مطالعه کردم و پرداختن به آن را جالب دانستم. یکی از دارایی هایی که بین همگان با عدالت تقسیم شده است زمان است و من و شما مسئول خرج کردن آن هستیم. خیلی از مواقع لازم است که به عقب برگردیم و با نگاهی کنترلی فعالیت هایمان را بازنگری کنیم تا متوجه شویم که چه میزان وقت در روز هدر می دهیم و جلوی آنرا بگیریم. در حال تماشای استوری های صفحه ی ایرانیان مقیم امریکا  در اینستگرام بودم که مقاله ی گاردین را در خصوص نه گفتن دیدم. تصمیم گرفتم ترجمه اش کنم و در اختیار بقیه دوستان قرار دهم. پیشگفتار را نوشتم تا بگویم که می توان از شبکه های اجتماعی تاثیر خیلی مهمی گرفت و فقط دلیل حضور ما در این شبکه ها اتلاف وقت نیست.

مقدمه

همگی ما عادتِ بله گفتن را همراه خود داریم ولی این عادت بسیار مضر است! تصور کنید که اگر نه می گفتید، چقدر زمان اضافه داشتید تا به کارهای دلخواه یا مفید برسید!

هنگامی که از یک نفر می پرسید: « حالت چطوره؟ » در ۹۵ درصد مواقع کلمه ی «شلوغ» را در جملات پاسخ می شنوید.

– خوب ولی شلوغ

– شلوغ!!

– دیوونه شدم از شلوغی!

شلوغ بودن نشانی است از افتخار و دغدغه ای است که یک شخص موفق همیشه به همراه دارد. این کلمه یک حس بالندگی توام با فروتنی در خود دارد که بله! من شلوغ هستم و مهم و مورد نیاز! خب، نکته اینجاست که اگر تا این سطح شلوغ هستید، چرا به خواسته های دیگران نه نمی گویید؟

خیلی از ما از گفتن نه هراسانیم چراکه از از رد درخواست دیگران ترس داریم یا نگرانِ  عکس العمل یا پاسخ فرد درخواست دهنده هستیم. میل به راضی نگه داشتن مردم، ریشه در کودکیِ ما دارد. از کودکی از ما خواسته شده است که دختر یا پسر خوبی باشیم و همیشه ازینکه به مادر یا پدرمان کمک کرده ایم مورد تشویق واقع شده ایم. از طرفی، در زندگی زمان حال و در اغلب مواقع مورد توجه واقع نشده ایم، پس به دنبال راضی کردن دیگران با گفتن بله به درخواست هایشان هستیم. هزینه ی این عادت برای مورد توجه واقع شدن، خودِ شمایید! به عنوان یک هیپنوتراپیست شاهد اعتراف یکی از مراجعین بوده ام که اعتراف می کرد در کودکی احساس مسئولیت زیادی در قبال خوشبختیِ مادر افسرده اش می کرده است و در حال حاضر اعتقاد دارد که باید به تمام درخواست های اطرافیانش پاسخ مثبت بدهد چون از ناراحتی آنها می ترسد. شخص دیگری به من گفت که از عصبانیتهای انفجاری پدرش می ترسیده است و به همین دلیل به درخواست های دیگران پاسخ مثبت می دهد تا با عصبانیت آنها مواجه نشود.

ما می توانیم به بله گفتن و راضی کردن دیگران عادت کنیم و در عین حال ندانیم که چه می خواهیم یا نیاز های واقعی خودمان کدامند. ولی اگر زندگیتان با درخواست های مکرر دیگران تحت فشار است و شما زمان کافی برای راضی کردن آنها ندارید، شما نباید بی تفاوت باشید و یا بدتر می توانم بگویم که سلامتی روانی شما در خطر است، زمان تغییر فرا رسیده است.

نه گفتن

اولین قدم نه گفتن

اولین قدم نه گفتن این است که از تمام زمان، زمان و انرژی و پولی که برای گفتن بله به کارهای دیگران هدر داده اید، عصبانی باشید. چند دفعه با افرادی  نشسته و چای یا قهوه نوشیده اید در حالی که حس می کردید در حال تلف کردن وقتتان هستید؟ در چند مراسم عروسیِ بی کیفیت شرکت کرده اید؟ در چند جلسه ی خسته کننده شرکت کرده اید که در واقع هیچ دلیلی برای حضورتان نداشته اید؟

ممکن است بگوید که خب چه ایرادی با بله گفتن و راضی نگه داشتن دیگران است؟ شاید هضم این مسئله کمی دشوار باشد ولی بدانید که راضی نگه داشتن اجباری دیگران به نوعی دستکاری یا اداره  در روابط است. بایرون ستیِ نویسنده می گوید که من نمی توانم تو را جوری اداره کنم که به من عشق بورزی. خودمان را گول می زنیم که من با راضی نگه داشتن افراد، فقط نجابت خود را نشان داده ام ولی مسائل به طرز غیر منتظرانه ای می تواند تلخ باشد چراکه به هیچ کدام از نیاز های خودمان نرسیده ایم. آقای جیمز آلتوچر ( نویسنده و کارآفرین) در کتاب «قدرت نه» می گوید: وقتی که شما به کاری که نمی خواهید انجام دهید بله می گویید نتیجه مشخص است. از کاری که در حال انجام آن هستید متنفرید، از شخصی که خواسته را از شما داشته است بدتان می آید و به خودتان صدمه می زنید.

برای احیا سلامت روانی خودتان و جلوگیری از اتلاف زمان، با نه گفتن باید به روی چیزهایی که واقعا دوست دارید و می خواهید تمرکز کنید. به جای بله گفتن های ناگهانی عادت کنید که از خودتان بپرسید آیا با انجامِ این کار برای خودم موافقم؟ با رد کردنِ چیز های کوچک و لطف های جزیی شروع کنید.

نه و بله گفتن چه حسی دارد؟

بدانیم که با گفتن بله در بدن احساس انبساط می کنیم در حالی که با نه گفتن منقبض می شویم. به این مورد توجه کنید و از عکس العمل بدنتان در هنگام نه یا بله گفتن آگاه باشید.

آیا از نه گفتن چشم در چشم می ترسید؟ اگر در موقعیتی قرارگرفتید که از شما خواسته ای داشتند که از ظرفیتتان بالاتر است، کافی است کاری نکنید و زمان بخرید. از درخواست کننده بخواهید تا درخواستش را برایتان پیامک یا ایمیل کند تا به آن رسیدگی کنید.

بسیار حیاتی و لازم است که درخواست کننده را مطلع سازید که شما قبل از پاسخ دادن به او  باید برنامه و تقویم خود را چک کنید. این ترفند به شما این امکان را می دهد که با خودتان خلوت کنید و بدانید چه کاری را واقعا دوست دارید و در صورتی که می خواهید درخواست را رد کنید با فرصت بیشتر می توانید کلمات یا جملات مناسب را انتخاب کنید.

نه گفتن را یاد بگیر

اگر کماکان با نه گفتن در تضاد هستید در ذهن خودتان داشته باشید که میلیاردر و تاجر معروف، ورن بافت می گوید :« مردم موفق تقریبا به همه چیز نه می گویند.» نه گفتن به دیگران به شما اجازه می دهد که به چیزهای مهم زندگیتان بله بگویید. نه گفتن به شما کمک می کند که آدم بهتری باشید چراکه در صورت نهادینه شدن این عادت، اگر به کسی بله بگویید از روی اجبار یا ترس نیست. نه گفتن برای شما فضاهای خالی را ایجاد می کند تا به مسائل مهم تر برسید.

در نظر بگیرید که اگر بیشتر نه بگویید می توانید زمان بیشتری به خودتان، سلامت روانتان، بچه هایتان، همسرتان و پروژه ی مورد علاقه ی تان اختصاص دهید. تمام احتمالاتی را که با نه گفتن ایجاد می شود در ذهن مرور کنید و به خودتان انگیزه دهید.

نه گفتن را یادبگیرید و از زمان به دست آمده نهایت استفاده را ببرید.

این مقاله را خانم کلویی برادریج نوشته است  که با کمی دخل و تصرف ترجمه کرده ام.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *